Proizvodnja električne energije: Teku novi milioni

Bez autora
Oct 06 2010

Proizvodnja električne energije u BiH potpuno je stabilna, što rezultira ostvarenjem planskih predviđanja i mogućnošću da se dobiveni viškovi plasiraju i na strano tržište te dodatno inkasiraju desetine miliona KM. Prije svega u susjednu Srbiju, koja je prije nekoliko dana najavila da će od 1. novembra morati uvoziti struju. Proteklih dana dobrim proizvodnim rezultatima oglasila se Termoelektrana Gacko, a potom i Hidroelektrane na Neretvi. Prva je prebacila septembarski i devetomjesečni plan proizvodnje, a druga je za devet mjeseci ispunila godišnji plan. Očuva li dobru pogonsku spremnost do kraja decembra, za TE Gacko ovo će biti najuspješnija godina od postojanja, dok će HE na Neretvi u kasu u naredna tri mjeseca inkasirati dodatnih 40 miliona KM na oko 150 miliona KM zarađenih od januara do kraja septembra. Trenutne hidrološke prilike garantiraju stabilnu proizvodnju u narednim danima, s dolaskom kiša i u idućim mjesecima, baš kao i činjenica da na depoima termoelektrana ima dovoljno uglja te da se njihovo snabdijevanje iz rudnika odvija po planu.

Proizvodnja električne energije: Teku novi milioniProizvodnja električne energije u BiH potpuno je stabilna, što rezultira ostvarenjem planskih predviđanja i mogućnošću da se dobiveni viškovi plasiraju i na strano tržište te dodatno inkasiraju desetine miliona KM.

Prije svega u susjednu Srbiju, koja je prije nekoliko dana najavila da će od 1. novembra morati uvoziti struju.

Proteklih dana dobrim proizvodnim rezultatima oglasila se Termoelektrana Gacko, a potom i Hidroelektrane na Neretvi.

Prva je prebacila septembarski i devetomjesečni plan proizvodnje, a druga je za devet mjeseci ispunila godišnji plan.

Očuva li dobru pogonsku spremnost do kraja decembra, za TE Gacko ovo će biti najuspješnija godina od postojanja, dok će HE na Neretvi u kasu u naredna tri mjeseca inkasirati dodatnih 40 miliona KM na oko 150 miliona KM zarađenih od januara do kraja septembra. Trenutne hidrološke prilike garantiraju stabilnu proizvodnju u narednim danima, s dolaskom kiša i u idućim mjesecima, baš kao i činjenica da na depoima termoelektrana ima dovoljno uglja te da se njihovo snabdijevanje iz rudnika odvija po planu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik